Reinders MAKELAARS & ADVISEURS
Reinders MAKELAARS & ADVISEURS

Je woning verduurzamen? Met deze 7 tips help je de planeet en je portemonnee!

Was jij een van die ongelukkige mensen bij wie vorig jaar een torenhoge gasrekening op de mat viel? Gelukkig konden we dit jaar rekenen op het energieplafond, maar ook dat loopt af. En hoewel de huidige energieprijzen inmiddels weer grotendeels onder dit prijsplafond liggen, is dat toch wel spannend. Je zit er immers niet op te wachten dat je straks wéér zo flink de portemonnee moet trekken voor je woongenot.

Daarom vind je in deze blog zeven handige tips die je op weg helpen in het verduurzamen van je woning, zodat je kunt besparen op gas, water en licht. En vergeet daarbij niet misschien wel de mooiste bonus van allemaal: het is ook nog eens goed voor de planeet.

Wat is verduurzaming?

Verduurzaming is het nemen van maatregelen om de impact van menselijke activiteiten op het milieu te verminderen. Je probeert dus bij te dragen aan een beter milieu. Dit is belangrijk om klimaatverandering, milieuvervuiling en uitputting van natuurlijke hulpbronnen aan te pakken. Het doel is om onze planeet te beschermen en een gezonde, leefbare omgeving te behouden voor toekomstige generaties.

Waarom is verduurzaming voor jou interessant?

Verduurzaming is voor jou interessant om verschillende redenen:

1. Besparingen
Verduurzaming helpt je besparen op de lange termijn. De prijzen van traditionele energiebronnen schommelen en stijgen. Door je energieverbruik te verminderen hernieuwbare energiebronnen te gebruiken verlaag je je energiekosten.

2. Bijdragen aan een gezond milieu
Het groeiende besef van de klimaatverandering en milieuproblemen spoort mensen aan om milieuvriendelijker te leven. De zichtbare effecten van klimaatverandering, zoals extreme weersomstandigheden, stijgende zeespiegels en smeltende ijskappen, vestigen de aandacht op de dringende noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Verduurzaming is een manier om een positieve impact te hebben en bij te dragen aan een gezonder milieu.

3. Subsidies en financiële stimulansen
Veel overheden en gemeenten bieden subsidies, belastingvoordelen en leningen voor energiebesparende maatregelen. Dit maakt het verduurzamen van je woning financieel aantrekkelijk.

4. Verhoogde waarde van je huis
Een duurzaam is een slimme financiële investering. De lagere operationele kosten, financiële stimulansen en groeiende waardering voor duurzaamheid zorgen ervoor dat duurzame woningen aantrekkelijk zijn in de vastgoedmarkt en daardoor stijgen in waarde.

5. Gezondheid 
De link tussen het milieu en de gezondheid van mensen wordt steeds duidelijker. Schone lucht, schoon water en een gezonde leefomgeving zijn belangrijk voor je gezondheid.

Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Om geld te besparen op je energierekening en je huis milieuvriendelijker, energie-efficiënter en comfortabeler te maken ben jij met deze zeven onderstaande tips goed op weg:

1. Isoleer je huis goed
Een goed geïsoleerd huis is de basis van duurzaam wonen. Als je huis niet goed geïsoleerd is, ontsnapt warmte in de winter en komt hete lucht binnen in de zomer. Dit betekent dat je meer energie verbruikt om je huis op de juiste temperatuur te houden. Door je muren, vloeren, dak en ramen goed te isoleren verlaag je je energieverbruik en hiermee je energierekening. Vergeet ook je radiatoren niet, als je die hebt. Met radiatorfolie zorg je ervoor dat de stralingswarmte niet die koude buitenmuur in gaat, maar lekker je woonkamer in.

2. Gebruik energiezuinige apparaten
Vervang oude, energieverslindende apparaten door nieuwe, energiezuinige modellen. Dit zal niet alleen je energierekening verlagen, maar ook de CO2-uitstoot verminderen. Denk hierbij aan alle elektrische apparaten in je huis, van je verlichting tot je koelkast.

3. Installeer zonnepanelen
Zonlicht is een hernieuwbare en schone energiebron. Zonnepanelen zetten dit om in elektriciteit. Daardoor ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en verminder je de uitstoot van broeikasgassen. Zonnepanelen kunnen je energiekosten aanzienlijk verlagen doordat je je eigen elektriciteit produceert. Met tien zonnepanelen kan je zo wel tot 1000 euro per jaar besparen.

4. Gebruik duurzame materialen
Als je van plan bent om renovaties uit te voeren in je huis, kies dan voor duurzame materialen. Denk aan gerecyclede houtproducten, bamboe, of andere hernieuwbare materialen. Ook kun je overwegen om verf en coatings te gebruiken die weinig of geen schadelijke stoffen bevatten. Het gebruik van deze materialen helpt bij het verminderen van afval en schadelijke chemicaliën in je huis.

5. Ga zuinig om met water
Installeer waterbesparende kranen, douchekoppen en toiletten in je huis. Dit helpt niet alleen het milieu, maar verlaagt ook je waterrekening. Gebruik achtergebleven water in de waterkoker voor je planten, of zet een regenton in je tuin.

6. Gebruik een slimme thermosstaat
Een slimme thermostaat reguleert de temperatuur automatisch op basis van je behoeften. Dat verbetert niet alleen je comfort, maar bespaart ook energie. Heb je geen slimme thermostaat? Stel hem dan in op een comfortabele, maar energiezuinige temperatuur van 19 graden, hiermee bespaar je jaarlijks 150 euro. Vind je dit te koud? Met extra kleding of een (elektrische)deken op de bank houd je jezelf goed warm.

7. Wees bewust van je energieverbruik
Ga bewust om met je energieverbruik. Schakel lichten uit wanneer je ze niet nodig hebt en trek stekkers uit stopcontacten als apparaten niet in gebruik zijn. Probeer verspilling tegen te gaan door bewuste keuzes te maken, want wees nou eerlijk, is die tweede koelkast nou echt nodig?

Kortom, verduurzaming van je woning hoeft niet moeilijk te zijn, want met kleine veranderingen kan je al een groot verschil maken. Het kan een investering zijn, maar het is ook een investering die zich terugbetaalt. Het is goed voor de planeet en je portemonnee.

Ben je zelf op zoek naar een duurzame woning?

Of wil je juist een opknapper die je milieuvriendelijker wilt maken? Of heb je n.a.v. dit artikel nog vragen over hoe jij je eigen woning kan verduurzamen? Ons team van Reinders Makelaars en Adviseurs helpt je graag verder!

Afspraak maken?

Telefoonnummers
+31 657 468 665
+31 50 790 1036

Openingstijden
Op afspraak.

E-mailadres
info@makelaardijreinders.nl

Adresgegevens
Paterswoldseweg 806
9728 BM Groningen