Reinders MAKELAARS & ADVISEURS
Reinders MAKELAARS & ADVISEURS

Hoe verduurzaam je je woning?

Alles wat je wilt weten over het verduurzamen van je woning, van zonnepaneel tot warmtepomp… en natuurlijk de quick wins :-).

Van het gas af, warmtepompen en meer…

De laatste maanden kun je het bijna niet gemist hebben, maar het belang van de verduurzaming van je woning lijkt steeds groter te worden. Voornamelijk ook omdat de middelen soms schaars zijn of wij als Nederland toch te afhankelijk blijken te zijn van onze buurlanden voor energie. Zeker nu we niet meer in Groningen willen boren. Maar waar begin je nou precies? Hieronder leggen wij verschillende stappen uit die je kunt ondernemen om je woning te verduurzamen. Zo ben je goed bezig voor het milieu en ben je ook minder afhankelijk van je omgeving! Verduurzamen doe je niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een win-winsituatie dus. 

 

Kleine klus, groot resultaat

Koken

Kook je op een gasstel? Kies er dan voor om over te gaan naar het koken op inductie. Is koken op inductie moeilijk? Nee, dat valt reuze mee. De eerste paar keer moet je even wennen, maar daarna wil je niet anders meer. Een inductiefornuis maak je in een handomdraai schoon; dat is absoluut een bijkomend voordeel. 

 

Koelkast

Werkt je trouwe koelkast nog steeds naar behoren, maar raakt het toch wel wat op leeftijd? Overweeg dan toch om de koelkast te vervangen. Deze oude varianten kunnen namelijk grote energieslurpers zijn.

 

Verlichting

Nu de dagen gelukkig weer langer worden, heb je vaak toch al minder lang de verlichting aan. Toch kan het lonen om de gloei-en halogeenlampen te vervangen door LED-lampen, voornamelijk op de plekken waar je ze het meeste aan hebt.

 

Tocht

Verdwijnt de heerlijke warmte zo door de kieren richting die koude hal met enkel glas? Dicht dan de kieren met tochtstrips of tochtbanden. Hierdoor zit je warmer en wordt je energierekening ook nog eens lager.

 

Wassen en drogen

Heeft je wasmachine of vaatwasser een eco-programma? Zet deze dan aan als je toch van huis gaat. Het programma duurt namelijk wat langer, maar is wel een stuk zuiniger. En nu het mooie weer er weer aankomt, kies er voor om de schone was op een rekje te hangen. Dit ruikt niet alleen heerlijk fris, maar scheelt ook zeker in het verbruik.

 

Grotere klus, langdurige impact

Isolatie

Kijk eens goed naar de isolatie van je huis. Het kan best zijn dat er hier en daar kieren zijn waardoor een gedeelte van de warmte eigenlijk direct weer naar buiten vliegt. Vooral huizen die gebouwd zijn voor 1992 slaan soms te wensen over wat betreft de isolatie. Check dus de isolatie van het dak, de vloer, de buitenmuren en ramen. Dit is niet alleen fijn voor jezelf (want je zit lekker warm), maar ook voor je energierekening!

 

Verbouwing

Heb je al een kleine verbouwing in het vooruitzicht? Dan is dat hét moment om ook duurzame keuzes in je plan mee te nemen. Bijvoorbeeld bij een klus aan het dak kan het lonen om ook direct de dakisolatie na te kijken en zonnepanelen te laten plaatsen.

 

Vloer- of muurverwarming

Ben je overdag voornamelijk in de woonkamer of keuken te vinden? Overweeg dan op die plekken vloer- of muurverwarming aan te leggen. Tegenwoordig kun je je slaapkamer of badkamer snel verwarmen met een infraroodpaneel. Vloer- en muurverwarming zijn beide lagetemperatuurverwarmingen. Dat betekent dat je een constante warmte hebt en dat het veel minder gas kost dan een normale verwarming. Wil je echt voor milieuvriendelijk gaan? Ga dan voor een pelletkachel die jouw verwarming voedt. Dan heb je geen gas meer nodig voor je cv. 

 

Warmtepomp

Is alles goed geïsoleerd? Dan kun je gaan nadenken over een andere bron van warmte, zoals een (hybride) warmtepomp. “Een volledig elektrische warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van.” Vaak werken deze in combinatie met een vloerverwarming of een andere bron die voldoende warmte afgeeft bij een lage watertemperatuur. Vind je de stap tot volledig elektrisch wat te groot? Kies dan voor een hybride warmtepomp. Dit type pomp werkt samen met je CV-keter en zorgt ervoor dat er 60% minder aardgas nodig is om je woning te verwarmen. Het voordeel hiervan is dat je in deze situatie ook aanspraak mag maken op de subsidies voor warmtepompen! Weten wat de precieze kosten zijn? Check dit hier.

 

Subsidies

Het plaatsen van een warmtepomp of het plaatsen van een betere woningisolatie kan soms erg in te kosten oplopen. Ondanks dat het op lange termijn zal lonen, kan het eerst als een grote last worden ervaren. Gelukkig zijn er subsidies en leningen die hier speciaal voor kunnen worden aangevraagd. Wist je bijvoorbeeld dat je ook subsidies en milieu-leningen naast elkaar mag laten lopen? Meer weten? De website van Rijksoverheid Milieu Centraal legt stapsgewijs uit!

Meer informatie?

Reinders Makelaars & Adviseurs kunnen je helpen bij het volgen van deze tips en deelt graag verdere expertise op het gebied van verduurzaming met jou. Neem vrijblijvend contact op!

Afspraak maken?

Telefoon: 06 574 686 65 of 050 790 1036
E-mail: info@makelaardijreinders.nl
Paterwoldseweg 806
9728 BM Groningen​

Direct contact met ons opnemen. Bel ons op 06 574 686 65 of 050 790 1036

Reinders Makelaardij is de betrouwbare makelaar voor Groningen en omstreken. Zowel voor een aan- als als verkoopmakelaar, vastgoedbeheerder én tijdelijke (studenten)huisvesting kunt u bij Reinders Makelaardij terecht.

Products

Contact